In een voorgaand artikel gingen we in op de basisprincipes voor het verduurzamen van verpakkingen, die kunnen helpen bij het bepalen van jouw verpakkingsstrategie. Het basisprincipe ‘’re-use’’ heeft betrekking op hergebruik.

Denk hierbij aan een fles, die je vaker vult met bijvoorbeeld verse sap of een bakje wat je na consumptie opnieuw gebruikt voor een maaltijd. We leggen graag uit hoe je het basisprincipe ‘’re-use’’ als uitgangspunt neemt voor het bepalen van jouw duurzame verpakkingsstrategie.

Extra invalshoeken bij re-use
Bij re-use zijn er een aantal extra invalshoeken waar je rekening mee moet houden. Het lijkt snel beter voor het milieu om een herbruikbare verpakking in te zetten, zoals de eerdergenoemde fles, maar deze fles dien je bijvoorbeeld ook af te wassen. Wanneer je kiest voor re-use, zorg dan dat de verpakking in ieder geval na zijn levensduur goed recyclebaar is. Dit stimuleert de circulaire economie!

Hergebruik stimuleren
Hergebruik draagt bij aan het reduceren van afval. Weggooien na eenmalig gebruik kan je voorkomen door het inzetten van herbruikbare verpakkingen. Overweeg om onder andere warme gerechten en/of salades te (laten) verpakken in herbruikbare bakken, zoals lunch- of vershoudboxen. Aanschaf is bijvoorbeeld mogelijk middels een spaarsysteem. Stimuleer de gebruiker om de reeds aangeschafte boxen opnieuw mee te brengen d.m.v. korting bij refill bijvoorbeeld.De gebruiker kan de herbruikbare boxen vervolgens meenemen in een herbruikbare draagtas gemaakt van jute, katoen, rPET of nylon. Zorg voor verschillende uitvoeringen en bedrukkingen zodat mensen het als een ‘’nice to have’’ zien. Wellicht dat hier nog een mooie samenwerking met een lokale ontwerper of kunstenaar uitrolt. Biedt de herbruikbare tassen vervolgens aan als verkoopitem op locatie.Stimuleer de gebruiker vooral om de reeds aangeschafte tas opnieuw mee te nemen naar de winkel voor het dragen van de boodschappen door middel van een leuke actie of andere extra’s.

Bunzl Foodservice helpt je graag
Heb je vragen over het verduurzamen van verpakkingen of wil je graag vrijblijvend advies bij het uitwerken van jouw duurzame verpakkingsstrategie? Wij gaan graag met je in gesprek over een duurzame verpakkingsoplossingen op maat. Voor meer informatie of advies kun je je wenden tot jouw contactpersoon bij Bunzl Foodservice of onze Customer Sales via onderstaande gegevens.

Telefoonnummer: (0)36 - 547 86 66

E-mailadres: info@bunzl.nl