Huishoudelijk afval bestaat voor het overgrote deel uit verpakkingsmateriaal. Genoeg aanleiding om het materiaalgebruik eens onder de loep te nemen.

In een voorgaand artikel gingen we in op de basisprincipes voor het verduurzamen van verpakkingen die kunnen helpen bij het bepalen van jouw verpakkingsstrategie. In dit artikel zoomen we in op het basisprincipe ‘reduce’. Reduce heeft betrekking op het verminderen van materiaalgebruik. Je kunt het verpakkingsmateriaal om jouw producten verminderen zonder veiligheid en kwaliteit uit het oog te verliezen. We leggen graag uit hoe je het basisprincipe ‘reduce’ als uitgangspunt neemt voor het bepalen van jouw duurzame verpakkingsstrategie.

Reduce kun je vanuit verschillende invalshoeken bekijken. Er zijn een drietal sub-uitgangspunten:

1. De afmeting van de verpakking
Denk bijvoorbeeld eens na over het volgende: is de bak voor mijn salade of warme maaltijd niet te groot voor hetgeen wat ik verpak? Bestaat de mogelijkheid om de gerechten in een kleinere verpakking te verpakken?

Bekijk in alle gevallen of de verpakking goed om het product past en voorkom een grote omslag van bijvoorbeeld een broodzak.

2. De materiaaldikte van de verpakking
Om de impact van een verpakking op het milieu te verminderen kun je ook overwegen om het product te presenteren in een verpakking gemaakt van dunner materiaal. Dit reduceert het gebruik van kunststoffen of andere materialen. De veiligheid van de consument in combinatie met de kwaliteit van een verpakking moet je hierbij altijd in acht nemen.

3. De functie van de verpakking
Een verpakking kan je natuurlijk ook voor meerdere type producten inzetten. Gebruik bijvoorbeeld zoveel mogelijk dezelfde soort verpakking voor verschillende producten. Stem bijvoorbeeld meerdere gerechten op elkaar af zodat deze allemaal geschikt zijn voor eenzelfde soort verpakking. Wellicht kun je een maaltijdbak voor bijvoorbeeld de noodles ook gebruiken voor het verpakken van salades of pasta’s.

De Believe Roadmap
Bunzl Foodservice heeft de Believe Roadmap gelanceerd. De Believe Roadmap:

  • Is bestemd als informatiebron ten behoeve van de wet- en regelgeving (integratie SUP-wet) en geeft feiten en suggesties ten aanzien van duurzaam verpakken;
  • Helpt u het eenmalig gebruik van disposables te stoppen, verbruik te verminderen en recycling te stimuleren;
  • Dient als leidraad voor het samenstellen van een optimaal assortiment wat past bij jouw duurzame identiteit.

De Believe Roadmap gaat je helpen bij het maken van onderbouwde en milieubewuste keuzes voor verpakkingen en disposables.

Bunzl Foodservice vertelt je graag meer
Heb je vragen over het verduurzamen van verpakkingen of wil je graag vrijblijvend advies bij het uitwerken van jouw duurzame verpakkingsstrategie? Meer weten over de Believe Roadmap? Wij gaan graag met jou in gesprek over een duurzame verpakkingsoplossing op maat. Voor meer informatie of advies kun je je wenden tot jouw contactpersoon bij Bunzl Foodservice of onze Customer Sales via onderstaande gegevens.

Telefoonnummer: (0)36 - 547 86 66

E-mailadres: info@bunzl.nl