Wijzigingen per 1 januari 2023

Door een wetswijziging is vanaf 1 januari 2023 de producent of importeur verantwoordelijk voor het afdragen van de Afvalbeheerbijdrage Verpakkingen. Hiermee betalen wij indirect voor de inzameling en recycling van verpakkingen. Dit brengt de nodige consequenties met zich mee voor zowel uw bedrijf als voor Bunzl Foodservice. Vanwege deze wijziging betekent dit dat wij per 1 januari 2023 een SUP-toeslag en afvalbeheerbijdrage moeten gaan betalen voor de disposables en verpakkingen die wij in Nederland op de markt brengen en onder deze regeling vallen. Hierdoor zijn wij genoodzaakt deze verplichte wettelijke kosten aan u door te berekenen.

Afvalbeheerbijdrage Verpakkingen (Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid)

De Afvalbeheerbijdrage Verpakkingen kent verschillende tarieven, afhankelijk van het soort materiaal. Het tarief per materiaalsoort wordt bepaald door de kosten die het inzamelen, scheiden en recyclen van dat specifieke materiaal met zich meebrengen.

Wanneer dient u zelf zorg te dragen voor de afvalbeheerbijdrage?

• Als u zelf producten uit het buitenland importeert

• Als u bij ons producten koopt voorzien van uw naam, logo of slogan op het product of de verpakking

U wordt hier dan als importeur of producent gezien en u dient zorg te dragen voor de afdracht. In de overige gevallen zullen wij als Bunzl Foodservice de verantwoordelijkheid nemen voor het afdragen van de afvalbeheerbijdrage.

Let op: Voor de aangifte afvalbeheerbijdrage 2023 geldt de "lijst met verkooppuntverpakkingen voor producenten en importeurs van lege verpakkingen”.

Meer informatie kunt u vinden op: https://www.afvalfondsverpakkingen.nl/tarieven

SUP-opslag

Voor de kunststof houdende wegwerpbekers en voedselverpakkingen voor éénmalig gebruik, ongeacht de hoeveelheid plastic, geldt de SUP-opslag. De bedragen worden belast voor een opslag per 1.000 stuks. De toeslagen worden omgerekend naar ratio van verkoopeenheid. Voor de SUP-opslag gelden ook dezelfde verantwoordelijkheden als bij de Afvalbijdrage Verpakkingen.

Complexiteit

Wij zijn recentelijk pas door de overheid op de hoogte gesteld van deze veranderingen. Deze overheidsmaatregelen brengen voor Bunzl Foodservice enorme complexiteit met zich mee en hebben een enorme impact op de uitwerking hiervan, gezien de diversiteit en hoeveelheid producten. Dezer informatie is gebaseerd op onze interpretatie vanuit de overheid en het Afvalfonds. Bunzl Foodservice is niet verantwoordelijk voor de keuzes die door de klant gemaakt worden. Aan deze informatie kunnen geen rechten ontleend worden.

Kijk voor meer informatie op onze SUP wetgeving pagina of onze SUP brochure.