Single Use Plastics (SUP)

Verbod op Single Use Plastics

Het Europese Parlement heeft in 2019 de Singe Use Plastics (SUP) directive aangenomen. De aanleiding hiervoor is om kunststof zwerfafval, en dan met name zwerfafval in zee (plastic soep) te voorkomen. Kunststof breekt langzaam af en verzamelt zich in het leefgebied van de flora en fauna. Er worden tegenwoordig zelfs resten gevonden in de dieren zelf.

Om iets te doen aan alle vervuiling, hebben alle EU-landen sinds juli 2021 de richtlijn geïmplementeerd in de Nationale wetgeving. In Nederland is dit opgenomen in het ‘Besluit kunststofproducten voor eenmalig gebruik’.

Wat houdt de SUP-wetgeving in?

1. Verbod op productie

2. Aanduiding op verpakking

3. Grotere producentenverantwoordelijkheid

4. Minder kunststof verpakkingen

1. Verbod op productie

Vanaf juli 2021 is er een verbod op bepaalde plastic wegwerp producten. Denk aan plastic bordjes, bestek, roerstaafjes en rietjes. Bestaande voorraad voor deze datum valt niet onder de wetgeving.

2. Aanduiding op verpakking

Vanaf juli 2021 dragen bepaalde producten een opvallende aanduiding op de verpakking. De verpakking geeft aan dat er kunststof inzit en dat een negatief effect heeft op het milieu als het eindigt als zwerfafval.

3. Grotere producentenverantwoordelijkheid

Producenten moeten gaan bijdragen aan het verwerken van de afvalstroom van plastic zwerfafval én aan de maatregelen om consumenten bewuster te maken. Dit geldt voor verschillende producten zoals vochtige doekjes, ballonnen, tabaksproducten met filters, voedselverpakkingen, zakjes, wikkels, drankverpakkingen en lichte draagtassen. Voor Bunzl Foodservice betekent dit dat wij hier actief aan zullen gaan bijdragen.

4. Minder kunststof verpakkingen

Om ervoor de zorgen dat er minder kunststof verpakkingen worden verbruikt zal de consument vanaf 1 juli 2023 moeten bijbetalen voor het gebruik van een wegwerpartikel. Bedrijven moeten dan ook een herbruikbaar alternatief bieden of de klant toestaan om hun eigen beker of bord mee te laten nemen “Bring your own”.

Per 1 januari 2024 mag je bij consumptie ter plaatse geen wegwerpartikelen meer aanbieden. ‘Hergebruik wordt de norm’. Bekers en bakjes moeten hergebruikt worden.

Hulp nodig bij het integreren van veranderende wetgeving?

Wij helpen je graag bij het maken van milieubewuste en onderbouwde keuzes voor het samenstellen van een optimaal assortiment. Neem gerust contact op met je accountmanager of onze Customer Service afdeling.