Veranderende wetgeving

Single Use Plastics wetgeving

In 2019 heeft het Europese Parlement de Single Use Plastics (SUP) directive aangenomen. Het doel van de richtlijn is om kunststof zwerfafval, en dan met name zwerfafval in zee (plastic soep), te voorkomen. Alle EU-landen hebben m.i.v. van 3 juli 2021 de richtlijn over moeten nemen in hun nationale wetgeving. In Nederland is dit opgenomen in het “Besluit kunststofproducten voor eenmalig gebruik”.

Iedereen die kunststofproducten voor eenmalig gebruik in omloop brengt krijgt te maken met de Europese Richtlijn Single Use Plastics (SUP). Naast kunststofproducenten en importeurs, zullen vooral horecaondernemers, out-of-homeketens, drogisterijen en tabakswinkels hier de gevolgen van ondervinden. Voor veel van deze bedrijven is het nog onduidelijk wat dit voor hen zal betekenen en welke strategie ze het beste kunnen voeren. Het besluit heeft betrekking op kunststofproducten die veel in het (maritieme) zwerfafval worden gevonden zoals rietjes, snoeppapiertjes, verpakkingen, sigarettenfilters, wattenstaafjes en visnetten.

Deze kunststofproducten zijn ontworpen voor eenmalig gebruik. Het gaat echter niet alleen om producten die volledig uit kunststof bestaan, maar ook om producten die slechts gedeeltelijk van kunststof zijn gemaakt. Sommige van deze producten worden verboden, anderen mogen niet meer gratis verstrekt worden en op sommige producten moet een speciale markering komen. De data waarop de nieuwe regels van kracht worden, verschillen eveneens. Belangrijk is dat bedrijven hun klanten duidelijk informeren en dat ze kunnen aantonen dat het aandeel Single Use Plastics duidelijk verminderd is.

Voor een aantal productgroepen gaat ook een uitgebreide producentenverantwoordelijkheid gelden. Dat betekent dat producenten ook de kosten moet dragen voor het opruimen en verwerken van kunststofdragende producten.

Verbod

De volgende kunststofproducten voor eenmalig gebruik mogen sinds 3 juli niet meer verkocht worden:

  • Bestek (messen, vorken, en lepels)
  • Eetstokjes, sporks en andere kunststof alternatieven voor eenmalige gebruik
  • Borden
  • Roerstaafjes voor dranken
  • Rietjes (behalve als medisch hulpmiddel)
  • Wattenstaafjes (behalve als medisch hulpmiddel)
  • Ballonnenstokjes
  • Voedsel- en drankverpakkingen van EPS (piepschuim) waar direct uit gegeten of gedronken kan worden zoals koffiebekers en hamburgerbakjes
  • Alle producten van oxo-degradeerbare kunststoffen. Dat zijn kunststoffen die afbreken in kleine deeltjes onder invloed van zuurstof.

Markering

Hulp nodig bij het integreren van veranderende wetgeving?

Wij helpen je graag bij het maken van milieubewuste en onderbouwde keuzes voor het samenstellen van een optimaal assortiment. Neem gerust contact op met je accountmanager of onze Customer Service afdeling.