Single Use Plastics (SUP)

Graag informeren wij jou over de  veranderingen aangaande de SUP wetgeving, de UPV en wat dit mogelijk voor jou zal betekenen.

Om de strijd tegen zwerfafval tegen te gaan door het gebruik van plastic wegwerpproducten heeft de Nederlandse overheid de SUP-wetgeving ingevoerd. De maatregelen zijn bedoeld om het gebruik van vormhoudende, kunststofhoudende wegwerpbekers en -voedselverpakkingen te verminderen en het gebruik van herbruikbare bekers en verpakkingen te stimuleren, met als uiteindelijk doel om het gebruik van eenmalige, kunststofhoudende drank- en voedselverpakkingen in 2026 met 40% te reduceren ten opzichte van 2022.

Om welke producten gaat het?

1. Drankverpakkingen, inclusief dopjes en deksels

2. Filters van sigaretten

3. Wattenstaafjes

4. Zakjes en wikkels

5. Hygiëneproducten zoals vochtige doekjes en maandverband

6. Lichtgewicht draagtassen

7. Bestek, borden, roerstaafjes en rietjes

8. Bekers voor dranken

9. Ballonnen en ballonnenstokjes

10. Verpakkingen voor take-away voedingsmiddelen

Dit zijn de tien plastic producten die het meest gevonden worden op de Europese stranden. Samen gaat dit om 43% van het zwerfafval in zee.

Wat betekent dit voor jou?

Vanaf 1 januari 2023 start een nieuwe fase van de Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid (UPV), als onderdeel van de Single Use Plastics wet (SUP). Dit betekent dat de kosten m.b.t. het opruimen, het transport en verwerking van plastic verpakkingen in het zwerfafval, die onder de SUP wetgeving vallen, vergoed moeten worden. Hierdoor worden producenten en importeurs (mede) verantwoordelijk voor het afvalbeheer van de producten die ze op de markt brengen.

Op het gebied van de Afval Beheerbijdrage gaan de nodige zaken veranderen.

• De toepassing van de begrippen Producent en Importeur veranderen.

• De verantwoordelijkheid van de opdrachtnemer en opdrachtgever m.b.t. de bijdrage van de primaire, secundaire en tertiaire verpakkingen verandert.

Tijdlijn

Hulp nodig bij het integreren van veranderende wetgeving?

Wij helpen je graag bij het maken van milieubewuste en onderbouwde keuzes voor het samenstellen van een optimaal assortiment. Neem gerust contact op met jouw accountmanager of onze Customer Service afdeling.

Meer informatie kun je vinden op: https://www.afvalfondsverpakkingen.nl of bekijk onze SUP brochure.